lauantai 12. lokakuuta 2019

Juomien menekki


Juomamäärän arvioiminen oli yksi hääsuunnittelun vaikeimmista tehtävistä. Koitin etsiä apua määrien suunnitteluun niin sekä erilaisista juomalaskureista kuin hääblogeistakin. Juomalaskureiden perusteella sai hyvää infoa, siitä, kuinka paljon minkäkiin pituisiin juhliin olisi hyvä varata juomaa per vieras ja millaisia määriä se tarkoittaisi käytännössä. Ainakin itseäni auttoi huomattavasti, myös se, että pystyi vertaamaan omia suunnitelmia jonkun toisen häissä toteutuneeseen juomamenekkiin. Kaikki häät ja juhlat on kuitenkin yksilöllisiä ja sen saimme myös todeta omalla kohdalla, sillä meidän häissä juomia meni lopulta tosi vähän ja saman aikaisesti niitä oli varattu ihan liikaa! Syitä vähäiseen juomamenekkiin on varmasti monia, mutta meidän häiden kohdalla tulee mieleen ainakin tällaiset seikat:

Meidän alkuperäiset juomalaskelmat tehtiin n. 100 henkilön vierasmäärän varalle, mutta lopulta häissämme oli n. 90 henkeä. Olin myös alunperin ajatellut, että tölkkijuomat laitettaisiin tarjolle heti ruokailun jälkeen, jolloin juomien nautiskeluun olisi ollut aikaa n. 5,5 tuntia, mutta loppujen lopuksi juomat laitettiin tarjolle vasta kahvittelujen jälkeen, jolloin aikaa juomien nauttimiseen oli vain n. 4 tuntia (oluttölkkejä oli tarjolla sivupöydällä jo ruokailun aikana). 

Yleinen suositus juomien suhteenhan on varata 2 juomaa ensimmäiselle tunnille ja yksi juoma per tunti sen jälkeen vierasta kohden. Alkuperäisten laskelmien mukaan meillä olisikin ollut keskimäärin 5,5 tölkkijuomaa per vieras 5,5 tunnille, mutta vierasmäärän pienentyessä vierasta kohden varattu juomamäärä tietysti kasvoi ja kaiken kukkuraksi aika lyheni. Tämän lisäksi olimme tietysti vielä viimehetkillä päättäneet ostaa vielä hieman enemmän juomia, jotta "ei ainakaan pääse loppumaan". Lopulta juomia oli siis varattuna sellaiset 7,5 per vieras 4 tunnille. Hupsista!

Sen lisäksi, että juomia oli varattuna näin jälkikäteen ajateltuna varsin liioiteltu määrä, meidän vierasjoukkommekaan ei ollut kaikista janoisinta porukkaa. Meidän häissä oli varsin paljon lapsia ja vaikka juomamäärä sisältää myös alkoholittomat juomat, niin tuskin kukaan lapsi seitsemää limua naamaansa huitaisee yhden illan aikana. Myös vanhempaa väkeä oli jonkun verran sekä tietysti lastensa kanssa juhlimassa olleita aikuisia, joilla juomaa ei arvatenkaan kulu ihan hirmuisesti. Lisäksi aika moni vieraista oli tullut paikalle autolla. Olimme myös ennakkoon puhuneet, ettemme halua häistämme mitään kännijuhlia, joten osa saattoi myös sen takia juhlia hieman sivistyneemmin. Häidemme luonne oli kyllä muutoinkin enempi leppoisaa istuskelua ja tanssahtelua kuin mitään kännäämistä ja kreisibailaamista.

Suurin laskennallinen moka juomien suhteen oli kuitenkin se, ettemme olleet ehkä ajatelleet ihan loppuun asti, kuinka vähän aikaa juomien nautiskeluun oikeasti on. Jos tölkkijuomat olisi saatu jo aiemmin tarjolle, niitä olisi tietysti saattanut kulua vähän enemmän. Meidän vieraskavalkaadin perusteella olisi myös voinut laskea vähän vähemmän juomia per vieras kuin mitä juomalaskureissa ohjeistetaan, sillä tiedossa oli, ettei osa vieraista tule ainakaan alkoholia pahemmin naukkailemaan. Ennen häitä ainakin itselläni tuntui kuitenkin olevan sellainen "apua, apua riittääkö kaikki varmasti" -moodi päällä, jolloin en osannut ruveta pienentämään mitään suunniteltuja määriä ja halusin olla varma, että mikään ei ainakaan lopu kesken. Ja eikä tosiaan loppunut. Meidän toteutuneet juomamäärät näytti lopulta siis tältä: 


En viitsinyt kirjata juomia aivan pullon ja tölkin tarkkuudella, joten taulukossa on listattuna paljonko mitäkin suunnilleen jäi. Taulukkoon listattujen määrien perusteella meidän vieraat joi siis keskimäärin vajaat 4 tölkkijuomaa per nenä ja juomia oli aika tarkalleen puolet liikaa, mikä kuulostaa kyllä harvinaisen huonosti suunnitellulta juomamäärältä:D 

Viinien suhteen määrät olivat kuitenkin varsin sopivat, sillä kuohuviinit meni kaikki ja valkoviiniäkin jäi vain 3 pulloa. Punaviiniä puolestaan jäi vähän enemmän yli, mutta ne jouduttiin kaikki kaatamaan viemäriin, sillä pullot oli avattuja (pöydissä oli ruokailun aikana avattuna kumpaakin viinilaatua 2 pulloa per pöytä). Alkoholittomien vaihtoehtojen (Pommac ja päärynäjuoma) määrät puolestaan oli myös vähän liioiteltuja, mutta se ei haitannut, sillä join ne itse mielelläni pois juhlien jälkeen.

En tiedä, onko tästä meidän juomamenekkilistauksesta mitään hyötyä kenellekkään, mutta sanoisin, että häiden juomamääriä suunniteltaessa kannattaa kyllä ehdottomasti miettiä sitä omaa vieraskavalkaadia, eikä vain luottaa pelkkiin laskureihin. Jos me olisi tajuttu ottaa meidän vieraiden juomatottumukset vähän paremmin huomioon, juomia ei ehkä olisi jäänyt ihan niin paljoa yli. Jotenkin sitä vaan on niin paljon helpompi vähän liioitella kuin pihistellä ja olla että "kyllä nämä riittää". Juomanhakureissun aikaan meillä ei myöskään ollut vielä varmuutta lopullisesta vierasmäärästä, joten laskelmat joutui tekemään hieman isommalle vierasmäärälle, kuin mitä juhliin lopulta saapui. Eli jos vain mahdollista, juomat kannattaa hankkia vasta sitten, kun lopullinen vieraslista on tiedossa, niin ei tule turhaan varattua juotavaa sellaisille henkilöille, jotka eivät ole tulossa. 

Onneksi juomille löytyi kuitenkin janoisia suita, joten ylimääräisistä tölkkijuomista eroon pääseminen ei koitunut mitenkään ongelmaksi. Osan juomista veimme mökille saunakaljoiksi ja -limuiksi, osa meni perheenjäsenille ja kavereille, ja osan annoimme mm. kiitokseksi pakettiauton lainasta. Itsellekin jäi tietysti osa ja hyvin hupeni limut ja kivennäisvedet kesän aikana. Viimeinen kotiinjäänyt viinipullokin tuli tyhjennettyä tässä pari viikkoa sitten, joten nyt on myös siltä osin häähommat hoidettu.Postauksen kuva: Pauli Haanpää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti