maanantai 25. helmikuuta 2019

Häiden juomapolitiikka

Kirjoittelin tammikuun lopussa meidän viininmaisteluillasta ja valitsemistamme hääviineistä. Lupailin silloin kirjoitella meidän häiden juomapolitiikasta tarkemmin vähän myöhemmin ja tänään ajattelin tehdä sen. Juomapostaus valikoitui aiheeksi juuri nyt siitä syystä, että saimme juuri eilen varattua juomanhakuristeilyn sekä suunniteltua, mitä juomia ja minkä verran sieltä lähdetään ostamaan. 

Me päädyimme varaamaan juomanhakua varten Eckerö Linen miniristeilyn. Risteily kestää vajaat 6 tuntia ja se ei sisällä maihinnousua. Olisimme toki voineet hakea juomat myös Tallinnasta, mutta pienten selvitysten ja laskutoimitusten kautta totesimme, että monien juomien kohdalla hintaeroa ei pahemmin ole laivan ja Tallinnan välillä ja miniristeily on huomattavasti helpompi (sekä itse risteily halvempi) vaihtoehto, kun juomat voi vain tilata suoraan autolle pre-orderina. Joten säästääksemme aikaa ja hermoja lähdemme ensi kuun loppupuolella miniristeilylle hakemaan juomat sekä herkuttelemaan laivan buffettiin.  Juomat ja niiden laatu sekä menekki on kyllä ollut itselleni yksi hankalimmista pohdiskelun aiheista hääsuunnittelun aikana. On aika mahdotonta tietää etukäteen, kuinka paljon juomia tulee illan aikana kulumaan ja millaisia juomia kukakin juo. Onneksi netistä löytyy erilaisia juomalaskureita sekä blogeja ja keskustelupalstoja, joissa on annettu vinkkejä juomamääriin, joten ihan yksin tätä asiaa ei ole tarvinnut pähkäillä. Kulutukseen vaikuttaa tietysti myös mm. vierasmäärä, juhlan kesto, vieraiden ikäjakauma, lasten kanssa ja autolla tulleiden määrä ja juomien alkoholipitoisuus, joten laskureidenkin tiedot ovat kuitenkin vain arvioita.

Me ei J:n kanssa kumpikaan olla erityisen kovia ottamaan alkoholia, joten meidän lähtökohta juomapolitiikan suunnitteluun on ollut se, ettemme halua häistämme mitään turhan viinanhuuruisia kekkereitä. Mutta toisaalta emme myöskään halua alkoholittomia häitä. Viini kuuluu mielestämme juhla-aterialle ja koska haluamme häistämme hyvät bailut, on mielestämme aiheellista tarjota viinin lisäksi myös muutakin juhlajuomaa vieraille. Pahimpien ylilyöntien välttämiseksi päätimme kuitenkin heti alkuunsa jättää erilaiset väkevämmät viinakset ja boolit pois laskuista. Emme myöskään halua, että vieraat aloittavat vetämään alkoholia kaksin käsin heti juhlien alkumetreillä, joten ajattelimme hieman jaksottaa tarjolla olevia juomia ja niiden määrää. Ajatuksena olisikin siis tarjota vieraille ensin alkuskumppa ja ruokailun yhteydessä kaksi kaatoa puna-/valkoviiniä, tai alkoholitonta päärynäjuomaa. Loppuillan aikana tarjolla tulee olemaan vapaasti otettavissa olutta, siideriä, lonkeroa, limuja, kivennäisvesiä sekä ruoalta ylijääneitä viinejä.Vieraslistallamme on (me + valokuvaaja ja dj mukaanlukien) n. 100 nimeä, joista 83 on aikuisia. Alkuskumpan olemmekin laskeneet sen mukaan, että kaikille aikuisille riittää alkoholillista skumppaa ja alkoholitonta puolestaan on mitoitettu riittäämään lasten lisäksi myös joillekin holittoman version haluaville aikuisille.


J.P. Chenet Ice Edition     14 pulloa
Henkell Alkoholfrei / Pommac / yms?     5 pulloa

Ruokailun yhteydessä tarjolla tulee siis olemaan viiniä ja alkoholitonta päärynäjuomaa (sekä tietysti vettä). Ajatuksena on, että viini kaadettaisiin laseihin tarjoilijoiden toimesta (tämä pitää vielä varmistaa juhlapaikalta) ja jokaiselle olisi kaksi kaatoa viiniä. Mahdollisesti ylijääneet viinit tulevat ruokailun jälkeen vapaasti otettavaksi juomapöytään. 

J.P. Chenet Cabernet Syrah     20 pulloa
J.P. Chenet Medium Sweet     18 pulloa
Dryck Bubbel Pärön     8 pulloa

Ruokailun jälkeen olisi tarkoitus avata meidän tölkkibaari, joka sisältää olutta, siideriä, lonkeroa sekä limua ja kivennäisvettä. Nämä juomat ovat vapaasti otettavissa juhlien loppuun saakka eli puolille öin asti. Alla olevilla määrillä jokaiselle juhlijalle olisi tarjolla keskimäärin 5,5 juomaa per lärvi ruokailun jälkeen. Osa varmasti juo vähemmän (vanhukset, lapsiperheet, autolla tulleet, jne) ja osa saattaa ottaa enemmän. 

Sandels 24-pack  x  6
Karhu 24-pack  x  4
Crowmoor 24-pack  x  1
Happy Joe Crispy Pear 24-pack  x 2
Happy Joe Dry Apple 24-pack  x  1
Original Long Drink 24-pack  x  2
Fanta 24-pack  x  1
Coca Cola 15-pack  x  4
Bonaqua 24-pack  x  1
Bonaqua sitruuna-lime 24-pack  x  1
Bonaqua villivadelma 24-pack  x  1Juomien menekin kannalta on myös ratkaisevaa, kuinka monet kutsutuista oikeasti pääsevät tulemaan juhliimme. Ilmoittautuminen päättyy vasta juomanhakureissumme jälkeen, joten ostokset on nyt tehtävä sillä periaatteella, että kaikki tulevat (ellei toisin ilmoiteta ennen risteilyä). Joidenkin muiden morsianten laskelmiin verrattuna nämä meidän määrät näyttää melko vähäisiltä, mutta en vain millään jaksa uskoa, että häissämme olisi niin juoppoa porukkaa, että juomia kuluisi enempää. Toivottavasti en ole väärässä! Olisi nimittäin erittäin kurjaa, jos juomat loppuisivat kesken, mutta siihen en siis usko. Jos juomia puolestaan jää yli, ajattelimme jakaa niitä kiitokseksi hääjärjestelyissä auttaneille sekä mahdollisesti viedä niitä myös meidän mökille, sillä kesän aikana varmasti on luvassa mökkijuhlia, joihin juomat kelpaavat. 

Kerron sitten häittemme jälkeen, kuinka juomien kanssa kävi ja kuinka paljon juomia loppujen lopuksi kului.

Jos joku juomamäärä kuulostaa teidän makuunne aivan liian vähäiseltä taikka täysin liioitellulta niin hihkaiskaa heti, jotta tajuamme miettiä asiaa vielä uusiksi!:D 

5 kommenttia:

 1. Vihdoin kerkesin koneen ääreen lukemaan, ja on meillä tosiaan samansuuntaiset ajatukset olleet! :D Teidän määrät näyttävät minusta oikein hyviltä, en usko että meilläkään millään kuluu 9-11 tölkkiä/vieras. Tuleehan jo näistä teidänkin määristä yhteensä 8,5 annosta/hlö yhden päivän ajalle, mikä kuulostaa minusta oikein hyvältä määrältä. Tuo päärynäjuoma kuulostaa ihanalta, päärynärakastajana voisin varmaan juoda vain sitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisten asioiden kanssa tässä painitaan ja on kyllä jotenkin hauskaa aina huomata, että on kirjoittanut melkein samanlaisen postauksen jonkun toisen kanssa toisistaan tietämättä:D Itse en ole ainakaan ole ikinä juonut häissä 8 juomaa (skumppa ja ruokaviini mukaanluettuna) ja uskon, että meidän häissä on monia minun kaltaisiani ihmisiä. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että janoisemmille jää juotavaksi reippaasti yli 8 juomaa, minkä luulisi riittävän. Tuo Ikean päärynäjuoma on kyllä hyvää! Mulla katoais hetkessä helposti koko pullollinen, jos en vähän rajota itseäni:D

   Poista
 2. Näitä on kieltämättä aina ihan älyttömän hankala laskea. Sitä ei kuitenkaan haluaisi juomien loppuvan kesken, mutta ettei niitä myöskään jäisi hirveitä määriä :D meidän laskelmissa määrät olivat tosiaan aika paljon suuremmat, mutta meillä varmaan oli sitten aika juoppoa porukkaa kun juomia jäi tosi vähän :D tuleeko teille muuten normi vettä johonkin kannuihin/isoihin astioihin? alkoholittomien juomien menekki oli meinaan yksi mikä tosiaan yllätti meidät. Me ostettiin 8x24pack erilaisia vichyjä ja sen lisäksi oli Kanes limpparia 4x24pack. Vichyt meni kaikki ja limuja jäi ehkä 5 pulloa :D Meilläkin oli siis tavallista vettä ja makuvesiä isoissa hana-astioissa, mutta silti näiden muiden holittomien menekki yllätti! Toki meillä oli aika lämmin päivä mikä varmasti osaltaan myös vaikutti asiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että toi alkoholittomien juomien tarve on tosiaan ollut muissakin häissä aliarvioitu; etenkin, jos on osunut kohdalle hellepäivä. Oltiin viime kesänä häissä, jotka vietettiin melko lämpöisissä oloissa ja lisäksi juhlapaikka oli sen verran syrjäinen, että aika moni tuli paikalle autolla. Ainakin tietyt limut loppuivat kesken aika varhaisessa vaiheessa.

   Poista
  2. Oho, teillä on menny rutkasti juomia! Joo, meille on tulossa normi vettä pöytiin eli sitä pystyy juomaan janon sammuttamiseksi ihan niin paljon kuin haluaa. Mutta ehkä tuota alkoholittomien määrää voisi miettiä vielä vähän uusiksi kerta teilläkin niitä on kulunut noin reilusti. Limuja kuitenkin tulee juotua arkenakin, joten ei haittaa vaikka niitä sitten jäisikin reilummin yli:)

   Poista